2024. gada 28. marts
Vārda dienas: Gunta, Ginta, Gunda

SEKO MUMS

Kopienas centra "Baltā ūdensroze" - 1. jubileja

Ziņa publicēta 11.06.2019

Pirmais gads „Baltajā ūdensrozē”

AGRITA NUSBAUMA-KOVAĻEVSKA (Madonas reģionālais laikraksts "Stars")

Pirms gada, 1. jūnijā, Madonā, Parka ielā 6 durvis vēra kopienas centrs „Baltā ūdensroze”. Bet 7. jūnijā ar plašu pasākumu klāstu jubileja tika atzīmēta.

Atskatoties uz aizvadīto gadu, kopienas centra vadītāja Rudīte Kumsāre teic, ka tas ir bijis veiksmīgs. Lai gan ne viss iecerētais ir īstenojies, tomēr tiek strādāts, lai nospraustie mērķi tiktu īstenoti un sniegti nepieciešamie pakalpojumi.  

— Ļoti aktīvi tiek izmantots dienas centra pakalpojums, kas ir paredzēts pilngadīgām personām, kas ir Madonas novada iedzīvotāji. Tā ir brīvā laika pavadīšana, iesaistoties nodarbībās (angļu valoda, keramika, tamborēšana, kulinārija, dejas sēdus, līnijdejas, dziedāšana, senioru teātris un citas), apmeklēt pasākumus un lekcijas, lai gūtu jaunas zināšanas, atjaunotu prasmes, — pastāsta Rudīte Kumsāre.

Viena no iecerēm, kura šā gada laikā diemžēl nav īstenota, ir Mātes un jaundzimušā bērna atbalsta centrs, bet kopienas centra vadītāja cer, ka pavisam drīz tiks uzsākta telpu labiekārtošana, līdz ar to tiks sniegts arī šis pakalpojums.

— Kamēr tiek veidota patvēruma vieta mātes un bērna atbalstam, ir iespēja saņemt konsultatīvo pakalpojumu. Ir apzināta situācija un veikta statistika par abortu gadījumiem Madonas slimnīcā. Izvērtējot to, saprotam, ka konsultācijas ir ļoti nozīmīgas un nepieciešamas, — iecerēs dalās Rudīte. — Attīstot deinstitucionalizācijas plānu Madonas novadā, Parka ielā, 6 tiks izveidots pakalpojums — dienas aprūpes centrs personām ar garīga rakstura traucējumiem. Sadarbībā ar sociālo dienestu pašlaik tiek domāts, kā īstenot šo ieceri, lai pakalpojums tiktu sniegts pilnvērtīgi, bet neraugoties uz to, jau šobrīd dienas centrā darbojas cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem. Madonas novada pašvaldības NVO programmas projekta ietvaros sociālā rehabilitētāja Kristīna Gribonika uzrakstīja un iesniedza projektu “Zināšanu spēks ir veselība, lai TU esi darošs un varošs.” Projekts daļēji tika atbalstīts. Tā ietvaros četru mēnešu garumā notiks nodarbību cikls par veselīgu dzīvesveidu. Jau 11. jūnijā paredzēta pirmā nodarbība, kuras laikā runās par tā galvenajiem pamatprincipiem.

Lai radītu vēl lielāku kopienas izjūtu, kopienas centra „Baltā ūdensroze” jubilejas pasākums tika aizvadīts piektdien, 7. jūnijā, ar pasākumiem visas dienas garumā un uz tiem tika aicināts ikviens interesents.

Atklāj dienas centra vadītāja: — Atklājot svinības, svinējām dievkalpojumu, ko vadīja Madonas luterāņu draudzes mācītājs Rolands Pētersons. Dievkalpojums bija pateicība par pirmo aizvadīto gadu un svētības lūgšana turpmākajam. Garīgais spēks ir nepieciešams, lai varētu turpināt un īstenot ieceres. Tā kā ir izveidojusies lieliska sadarbība ar Rīgas dienas centru „Mēs”, ar viņu piedalīšanos notika koncerts, bet pēcpusdienā  bijām kopā sadraudzības pasākumā. Visas dienas garumā bija iespēja piedalīties dažādās radošās darbnīcās.

Kā norāda Rudīte, vislielākais gandarījums ir par paveikto, par kopienas centra apmeklētājiem, kuri uz centru nāk katru dienu.

— Lai gan sākums bija grūtāks, jo cilvēkiem vispirms bija jāpastāsta, kas ir kopienas centrs, kā tas darbojas, priecājamies, ka šobrīd cilvēki ir izpratuši tā patieso būtību un iesaistās nodarbībās un aktivitātēs. Tāpat ļoti pozitīvi, ka „Baltajā ūdensrozē” viesojas bezdarbnieku grupas, un šī ir lieliska iespēja arī iedzīvotājiem no tālākiem pagastiem piedalīties nodarbībās, uzzināt sev interesējošus jautājumus. Skumji, bet joprojām valda arī stereotipi un nepareizi priekšstati par šādiem centriem, zupas virtuvi, arī cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Ejams tāls ceļš, lai šos uzskatus mainītu, — savas domas pauž Rudīte Kumsāre. — Ļoti liela nozīme ir arī komandai — gan darbiniekiem, gan brīvprātīgajiem, kuri vada nodarbības. Tās tiek organizētas arī pēc apmeklētāju pieprasījuma. Šobrīd liela interese ir par gongu meditāciju. Ir izveidojusies lieliska sadarbība arī ar Madonas novada bibliotēku, izmantojam viņu izveidotās spēles. Tāpat dienas centra apmeklētāji dodas uz Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstādēm. Ir prieks par lielisko sadarbību ar dažādu konfesiju draudzēm, kuras spēj uzrunāt kopienas centra apmeklētājus, un cilvēki tiecas pēc šīs garīgās tuvības. Ir jāsaka paldies visiem, kas šā gada laikā mūs ir atbalstījuši, īpaši ziedotājiem — labdarības koncertu “Baltā ūdensroze” organizētājiem un koncertu apmeklētājiem, Madonas baptistu draudzei un viņu draugiem no Nīderlandes, SIA Junge, „Lazdonas piensaimniekam”, „Madonas maizniekam” un arī individuālajiem ziedotājiem. Pateicoties mūzikas skolas atsaucībai, centra apmeklētāji, kuri vēlējās varēja bez maksas izbaudīt Latviešu mūzikas svētku koncertus. Mums ir lieliska sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām, biedrībām, arī bērniem no skolām. Atbalstītāju un draugu kopienas centram ir daudz, tas silda sirdi un sniedz ticību centra nepieciešamībai.  











AGRA VECKALNIŅA foto



« Atpakaļ uz sarakstu
 

© 2016 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīcas Diakonijas centrs. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: GlobalPro »